De locatie van het kinderdagverblijf

Kinderdagverblijf ’t Treintje is gevestigd aan de Raadhuisstraat 14 in Alphen NB. In 2011 is het pand volledig verbouwd en ingericht tot kinderopvanglocatie. Het voldoet dus ook aan alle eisen hiervoor.

Bij binnenkomst valt het vele licht en de open sfeer meteen op, alle groepen zijn dan ook vanaf de centrale gang te zien. De stamgroepen, met alle drie een eigen slaapkamer, zijn met elkaar verbonden door middel van sanitaire ruimtes, waar zich de kindertoiletten, verschoonruimte en keuken bevinden. De groepsruimtes zijn ingericht op de leeftijd van de kinderen waarbij veiligheid en uitdaging belangrijke speerpunten zijn.

Vooraan in de gang is een ruime binnenspeelruimte gecreëerd. Deze is ingericht met grotere materialen zodat ook de ontwikkeling van de grove motoriek gestimuleerd wordt. Daarnaast hebben we een “snoezelruimte” die we regelmatig anders inrichten; de ene keer met grote chill stoelen en boekjes en de andere keer met een groot luchtbed, rustgevende muziek en bewegende lampjes. Verder beschikken we over een kantoor, ontvangstruimte en een opbergruimte. Daar is voldoende plaats om Maxi Cosi stoeltjes en wandelwagens kwijt te kunnen.

Binnenspeelruimte

De binnenspeelruimte is een extra speelruimte naast onze stamgroepen. Deze ruimte wordt vaak de gehele dag door afwisselend door de groepen gebruikt, onder andere voor:

    • Een parcours bouwen met foam blokken in allerlei vormen en kleuren waardoor kinderen leren om te gaan met balans en het opbouwen van kracht.
    • Er is een grote grondbox geplaatst. Zo kunnen de kleine kindjes fijn draaien en rollen zonder omver gelopen te worden door grotere kinderen.
    • Er zijn knusse plekjes om een boek te lezen of te chillen.
    • We zijn er ook te vinden voor activiteiten van Uk&Puk, het jaarlijkse voorleesontbijt of de Sinterklaasviering.

Al met al een fijne extra ruimte wanneer het buiten hard regent, maar ook voor de afwisseling qua spelaanbod. De kinderen zijn hier altijd graag te vinden!

Buitenspeelruimte

We zijn super trots op onze buitenspeelruimte. Deze ligt achter het kinderdagverblijf en is geheel afgesloten, zodat we de veiligheid van de kinderen goed kunnen waarborgen. Kids kunnen er lekker spelen in de kruiptunnel, de zandbak, bungelen in de schommelstoelen, of spelen met de werkbank en het keukentje. Daarnaast hebben we een apart gedeelte voor de kleinere kindjes met speelmatten en een babygym. De ondergrond is overal voorzien van gladde tegels en kunstgras zodat de kinderen naar hartenlust kunnen fietsen en rennen.

Aangrenzend hebben we een berging met buitenspeelgoed, denk hierbij aan: fietsjes, traptractors, poppenwagens, winkelwagentjes, speelgoed voor de keuken en werkbank, blokken en diverse ballen. Het spelaanbod wordt aangepast naar de leeftijd, samenstelling van de groep en het weer. Bij heel warm weer wordt er op verschillende manieren met water gespeeld of gepicknickt. Wanneer het erg koud is bieden we actieve spelletjes aan of gaan we op pad met de grote bolderkarren.